4 Ağustos 2009 Salı

Türkiye’de Siyasal, Toplumsal, Ekonomik ve Kültürel Gelişmeler

Genar geçtiğimiz günlerde yaptığı bir kamuoyu yoklamasının sonuçlarını açıkladı. Araştırma; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya Konya, Adana, Gaziantep, Samsun, Kayseri, Manisa, Mardin, Malatya, Erzurum, Van, Diyarbakır ve Trabzon illerinde örneklem 1560 kişi ile yüzyüze yapılarak gerçekleştirilmiş.
Araştırmada ilk göze çarpan husus, hükümetin de, küçük partiler hariç, muhalefetin de gücünü koruduğu olmuştur. İkinci olarak, sivil- asker ilişkileri, darbe belgesi, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması, mayınlı arazilerin durumu gibi konularda toplum herkesi sağduyulu olmaya çağırmaktadır. Üçüncü bir diğer önemli tartışma mevzusu da, darbeciliğin ülkemizde yeri kalmadığına dair yaklaşımın dikkat çektiğidir.
Bu bağlamda, yapılan araştırmadan elde edilen bulgulara dair kısa değerlendirmeler:
SİYASİ PARTİLER DURUMLARINI KORUMAKTADIR: Muhtemel bir milletvekilliği seçiminde hem iktidar partisi olarak AK PARTİ’nin hem de anamuhalefet partisi olarak CHP’nin oylarını artıracağı anlaşılmaktadır. AK PARTİ %41.8’e, CHP ise %25.4’e yükselmiş gözükmektedir. MHP, DTP ve SP’nin de oylarını sabitlediği söylenebilir. Buradan anlaşılan, son seçimde kendini ispat etmiş olan partilerin güçlerini korumaya devam ettiği, erimiş olan küçük partilerin erimeye devam ettiği ve diğer partileri beslediğidir.
EN BÜYÜK ŞEHRİN BAŞKANI EN BAŞARILI BAŞKAN: Türk toplumuna göre Türkiye’nin en başarılı beş büyükşehir belediye başkanı Kadir Topbaş, Aziz Kocaoğlu, Melih Gökçek, Aytaç Durak ve Yılmaz Büyükerşen’dir.
POTANSİYEL LİDER MUSTAFA SARIGÜL: Toplumun %14.6’sı mevcut siyasi liderler dışında potansiyel lider olarak gördükleri birileri olduğunu söylemektedir ve ilk sırada %32.5 ile Mustafa Sarıgül ismi vardır.
ERGENEKON LİSTEDEN DÜŞMÜYOR: Türk toplumu son üç ayın en önemli gündem maddeleri olarak küresel mali krizi, Ergenekon soruşturmasındaki yeni gelişmeleri, Ergenekon’la ilişkilendirilen cephanelikleri, darbe belgesini ve PKK saldırıları sonucu verilen şehitleri öne çıkarmıştır.
KRİZ KEMER SIKTIRDI: Krizin sosyo-ekonomik etkilerine bakıldığında, toplumun önemli ölçüde masraflarını kıstığı anlaşılmaktadır. Zira, katılımcıların %71.5’i yakınlarına hediye alma harcamalarında, %71.9’u kişisel bakım harcamalarında, %73.9’u gıda-sağlık-eğitim gibi temel harcamalarda, %76.9’u ise sinema-tiyatro-konser-gezi gibi sosyal ve kültürel harcamalarda kesintiye gitmiştir. Krizin sosyal etkilerine dair sorulan “son 5-6 ayda ekonomik krizin etkileriyle yakın çevrenizle olan ilişkilerinizde olumsuzluklar yaşadınız mı” sorusuna katılımcıların %69.3’ü olumsuzluklar yaşadıkları yönünde cevap vermişlerdir. Toplumsal olarak bakıldığında, katılımcıların %59.6’sı yaşanmakta olan küresel ekonomik krizin dibe vurduğu ve ekonominin bundan sonra iyiye doğru bir çıkış yakalayacağı düşüncesine katılmadığı görülmektedir. Katılımcıların %46.9’u hükümetin ekonomik krize karşı uygun politikalar üretmediğini düşünmektedir. Uygun politikalar ürettiğini düşünenler ise %26.6 kadardır.
BELGE KONUSUNDA KAFALAR KARIŞIK: Toplumun %45.3’ü hükümeti darbe yoluyla düşürme belgesi olarak gündemde yer alan belgenin gerçek olduğunu düşünürken %54.7’si böyle düşünmemektedir.
KENAN EVREN REFERANDUMU KAYBETTİ: Darbecilerin yargılanması konusunu halka sormak gerektiği yönünde açıklamalar yapan Kenan Evren halkoylamasını kaybetmiş gözükmektedir. Zira, katılımcıların %61’i darbecilerin yargılanması gerektiğini düşünmektedir. Buna paralel olarak %66.4’ü de 28 Şubat 1997’de darbe yapmayı planlayanların yargılanmasını istemektedir. Bunun anlamı, artık ülkemizde Türk toplumu darbeye geçit vermeyecek demektir.
ÇOĞUNLUK SİVİL MAHKEMEDEN YANA: Askeri personelin sivil mahkemelerde yargılanmasına imkan veren yasanın onaylanması ile ilgili soruya %60.4 oranında destek gelmiştir.
CUMHURBAŞKANI BAŞARILI: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e dair başarı algılamasında toplumun %66.2’si kendilerini başarılı bulmaktadır.
TOPLUM DEĞİŞİMİ SEVDİ: Son yerel seçim sonrasında yapılan kabine değişikliğinin beğeni durumu sorulduğunda, katılımcıların %31.7’si yeni kabineyi beğendiğini, %32.7’si kısmen beğendiğini söylerken, beğenmediğini söyleyenler %35.6 olmuştur.
AB BİZİ ALDATIYOR: Toplumda AB ile ilgili algılar ve yargılar zaman zaman değişse de, her zaman dikkatleri çekmeye devam etmektedir. Bu bağlamda, katılımcıların %89.2’si AB’nin gerçekte Türkiye’yi üyeliğe kabul etmek istemediği ve bizi oyaladığı görüşünde olduğunu söylemektedir.
SURİYE SINIRINDAKİ MAYINLI ARAZİYİ TSK TEMİZLEMELİ: Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ile ilgili olarak hükümetin tavrının olumlanma oranı %53.5’tir. Ayrıca, katılımcıların %58.4’ü de mayınlı arazilerin temizlenip İsrail’e kullandırılacağı yönündeki muhalefet görüşüne katılmadığını belirtmektedir. Suriye sınırındaki mayınların temizlenme işinin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılmasını isteyenler %88.9, bir Türk şirket tarafından temizlenmesini isteyenler %52.3 iken; İsrail, ABD, Almanya, İngiltere veya Suriye tarafından yapılamasını kabul edenler %2-3-4 seviyesinde kalmaktadır. Yani, toplum “sofrayı kuran kaldırsın” demiş olmaktadır.
HÜKÜMETİN BAŞARISI %50 BANDININ ÜZERİNDE: AK PARTİ hükümetine dair çeşitli konulardaki başarı algısına bakıldığında toplumun %57.7’si sosyal yardımlar, %56.5’i çetelerle mücadele, %52.3’ü terörle mücadele, %51.4’ü dış politika, %48.1’i demokratikleşme ve %48.1’i ekonomi alanlarında hükümeti başarılı bulmaktadır. Bu oranların tamamının hükümetin son seçimde aldığı il genel meclisi oy oranın üzerinde olduğu dikkat çekmektedir. AK PARTİ hükümetine dair genel başarı algısı %54.3 iken bu değer CHP için %32.8, MHP için 27.2, SP için %14 ve DTP için %11.9’dur.
ORDU EN GÜVENİLİR KURUM: Kurumlara güven sorgulamasında ordu %82.0 ile birinci sırada yer almaktadır. Ardından %68.6 ile cumhurbaşkanlığı, %65.5 ile yargı, %65 ile TBMM, %55.2 ile hükümet, %36.9 ile medya, %36 ile YÖK ve %32.4 ile muhalefet partileri gelmektedir.
2010 KÜLTÜR BAŞKENTİ TÜRKİYE’DE BİLİNMİYOR Katılımcıların %86.8’i 2010 yılında İstanbul’da gerçekleşecek olan uluslararası organizasyonun ne olduğunu bilmediğini ifade etmiştir. Bildiğini söyleyen %13.2’lik kitle kültür başkenti, Avrupa başkenti, medeniyetler ittifakı, dünya kültür başkenti, İstanbul medeniyetler ve kültürler buluşması gibi dağınık ve olayın tam adını veremeyen ifadeler kullanmışlardır.
Liderlerin en belirgin özelliklerini düşünerek her bir lideri bir ifadeyle özdeşletirir misiniz? sorusuna ise verilen cevaplar;
Share/Save/Bookmark

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Twitter